Обережно гриби!
Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним. Але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння.
Найбільш часті отруєння виникають внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, пов`язані з вживанням таких видів, як рядовка тигрова, шампіньйон жовтошкірий, строчки, гриб-парасолька цегляна-сіро-червона, опеньок несправжній і т.п.
Для того, щоб уникнути отруєння грибами:
1. Надійний спосіб уникнути отруєння грибами - відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені шампіньйони, гливи, купуючи їх в магазинах.
2. Якщо Ви не відмовилися від цього продукту, то безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж таки відправилися в ліс, то обов`язково врахуйте наступне:
ніколи не збирайте гриби, які не знаєте;
4. Якщо гриб викликає щонайменший сумнів, краще не кладіть його до кошика;
прагніть шукати і збирати губчасті гриби - „білі", „бабки", „моховики" і т.п. У наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
5. Якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб, перш ніж починати готувати страву або робити заготовки;
Перед приготуванням страв з грибів, їх необхідно ретельно промити та відваріти кілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) впродовж 10-15 хвилин;, а перед сушінням обтерти вологою тканиною. Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді.
Не бажано включати гриби в раціон дітей раннього віку, людей похилого віку, а також осіб, які страждають захворюваннями органів травлення, печінки та нирок.
Перша допомога при отруєнні грибами:
1. Викличте "Швидку медичну допомогу".
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте декілька правил:
Не збирайте грибів в’ялих, червивих, окремих частин грибів.
Не їжте грибів у сирому вигляді.
При отруєнні грибами з’являється нудота, сильні болі живота та голови, нестерпне блювання, пронос; можуть бути судоми, наростаюча загальна слабість, непритомний стан.
Потерпілому потрібно дати блювотні, проносні засоби, зігріти ноги та живіт і якнайшвидше відправити до лікарні. Залишки їжі і блювотиння погрібно зберегти, щоб передати їх лікареві для аналізу. Ні в якому разі не дозволяється давати хворому спиртні напої, бо від них посилюється всмоктування грибної отрути із кишечника в кров.
В жодному разі не давайте грибів дітям. Якщо у вас виникає найменший сумнів щодо їстівності грибів, ліпше взагалі відмовитись від їх вживання.
Пам’ятайте народну мудрість: береженого Бог береже.
Фахівець (з оперативного реагування та цивільного захисту)
ДПРЧ-15 ГУ ДСНС капітан служби цивільного захисту О.С.Пасічник