Корецька міська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

В Україні заборонено зривати та продавати первоцвіти

Дата: 16.03.2023 08:12
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

Щороку у весняний період відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, включаючи занесені до Червоної книги України, які є рідкісними та перебувають під загрозою зникнення.

Декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як: підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран весняний та інших призводить до того, що збут цих рослин виходить за межі ареалу їх поширення.

За знищення першоцвітів законодавством України передбачено адміністративну відповідальність, вилучення незаконно здобутого та відшкодування винними збитків, завданих природі внаслідок незаконного зривання кожної рослини:

  • ст. 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – штраф від 510 до 1700 грн.
  • За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – штраф від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу.   
  • За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена  компенсація: (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та проліски – від 49 до 62 грн, сон-трава – від 37 до 62 грн.

З минулого року, з початком повномасштабного військового вторгнення російської федерації, на природу України лягло додаткове навантаження. Через обстріли, пожежі, створення ліній оборони нищяться цілі екосистеми, на відновлення яких знадобляться десятиліття, а деякі — втрачені назавжди. Тож будьте свідомими і не робіть свій "внесок" в знищення краси і тендітності неповторної української природи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь