A A A K K K
для людей із порушенням зору
Корецька міська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

А ви поміняли шини ?

Дата: 03.12.2019 08:49
Кількість переглядів: 576

       Зима і перший сніг, як завжди, приходить несподівано і робить дорожнє покриття ковзким та небезпечним  для керування.  Тому завбачливі водії уже міняють літню гуму на зимову. На що потрібно звернути увагу, купуючи або ж замінюючи шини на зимові. 

               Вся  інформація, яку потрібно знати водієві, є на боковині  самої шини. Це і розмір, її ширина, серія, навантаження, індекс максимальної швидкості. Є фірми, що випускають ліві та праві шини (про це вказано  на шині). На деяких шинах є позначення « Aqua»  або « WATER», чи просто намальована парасолька, це означає, що ці шини спеціально виготовлені для дощової погоди і мають високий ступінь захисту від аквапланування.   Також на шинах вказано і про термостійкість – це літери  А.В.С., при цьому А – найкращий показник, що відноситься і здатності до гальмування  на вологому дорожньому покритті.

                 Що стосується малюнку на протекторі шини, існує три типи малюнків: направлений, ненаправлений, асиметричний. Направлений малюнок дає змогу швидко відводити воду з точки контактування  шини з дорогою, про це вказує маркування  про правильне обертання  колеса.  Ненаправлені шини, є  як правило  бюджетними,   працюють однаково в будь-якому напрямку обертання. А асиметричні шини складаються із двох частин з різним малюнком.  У таких шинах  боковини  внутрішньої та зовнішньої  сторони мають різну жорстокість. Завдяки цьому асиметрична шина краще тримається  поверхні дороги. До речі, необхідно стежити  за зносом протектора, його глибина  повинна  становити не менше як  1,6 міліметри. Але варто міняти літні шини після досягнення глибини 2 мм, а зимові – 4 мм. 

                   Якщо постане питання у що найкраще «перевзувати»  свою автівку, то  є два варіанти: всесезонні або ж зимові шини. Для  українських доріг та клімату кращі все таки зимові. Адже така  гума при низьких температурах  м’яка та еластична. Літні шини взимку стають  дуже твердими і не забезпечують  хорошого зчеплення з дорогою.   На зимових шинах роблять грубший малюнок протектора,  а також їх можуть забезпечувати  шипами. Позначаються такі шини  М+S (Mud + Snow, тобто бруд і сніг) або  Winter – зима. Всесезонні шини підходять для температури на позначці близько 0 градусів за Цельсієм.  Заміна автогуми залежить від температурних показників, щойно позначка термометра опуститься  до + 5 - +2  необхідно замінити гуму на зимову.   

В.  Ясеньчук     майстер виробничого навчання  Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки  життєдіяльності  Рівненської  області.

Фахівець ( з оперативного реагування та цивільного захисту)

ДПРЧ-15  ГУ ДСНС України у Рівненській області

капітан служби цивільного захисту  О.С.Пасічник

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь