A A A K K K
для людей із порушенням зору
Корецька міська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Палиш ліс чи траву? – Готуй 153 тис. грн. штрафу!

Дата: 21.07.2020 10:21
Кількість переглядів: 397

У зв’язку із значним підвищенням температури атмосферного повітря різко збільшилась кількість пожеж, що виникає через необережне поводження з відкритим вогнем громадян під час перебування їх у лісах, місцях масового відпочинку або випадково, через недбало кинутий недопалок.

Шкода від спалювання сухої трави надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. З травою як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання сухої трави призводить до таких загроз:

  1. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на інші природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж.
  2. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.
  3. При випалюванні сухої трави травмується коріння багаторічних трав, паростки дерев, насіння; гинуть комахи та інші тварини.

Не зважаючи на підстави підпалу, громадяни здійснюють пряме порушення Кодексу України про адміністративне правопорушення:

  • Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах
  • Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Як зауважили у відділі оборонної роботи, цивільного захисту та охорони довкілля, з 17.04.2020 в Україні почав діяти закон № 556-ІХ “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища”.

Закон суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91800 грн до 153 тис. грн.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1500 грн до 4590 грн. і на посадових осіб – від 4590 грн до 15300 грн. Якщо це ж призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – штраф від 4500 грн до 15300 грн. для громадян та від 10710 грн до 18360 грн.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, – карається штрафом від 3060 грн до 6120 грн. для громадян та від 15300 до 21420 грн. для посадових осіб.

Якщо ті самі дії вчинено в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 6120 грн до 12240 грн.

Якщо ви бачите, що горить суха трава підпал має бути негайно припинений. Ми рекомендуємо негайно загасити полум’я підручними засобами, а якщо це неможливо – викликати пожежних (101).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь