Корецька міська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

ВБЕРЕГТИСЯ У ВОДІ

Дата: 27.07.2020 14:16
Кількість переглядів: 357

Фото без описуЯк свідчить статистика, в корабельних аваріях гине менше людей, ніж під час купання. Вміння плавати - ще не гарантія безпеки на воді. Відкритий водойма –– це завжди ризик. Можна опинитися у воді, не вміючи плавати; можна запливти далеко від берега і втомитися. Під час купання Вас може підхопити сильна течія або можете заплутатися у водоростях.

Дотримуючись заходів безпеки, Ви зможете уникнути цих непередбачених ситуацій. Не купайтеся, і тим більше не пірнайте в незнайомих місцях, не запливайте за буйки. Коли Вашу ногу звела судома –– пірніть з головою у воду і, розпрямивши ногу, рукою потягніть на себе ступню за великий палець. Якщо ж Ви опинилися у воді, не вміючи плавати, ляжте на воду горілиць, широко розкиньте руки і дихайте якомога глибше і рідше. Перебуваючи у вертикальному положенні, рухайте ногами так, як ніби Ви крутите педалі.

Коли ж Ви втомилися, то відпочивайте на воді, лежачи на спині. Для цього необхідно розправити руки і ноги, лягти головою на воду і розслабитися. Другий спосіб –– зіщулитись "поплавком". Вдихніть, занурте лице у воду, обійміть коліна руками й притисніть їх до тіла, повільно видихніть у воду, а потім знову швидкий вдих над водою і знову "поплавок". Якщо Вас підхопило течією річки –– рухайтеся по діагоналі до найближчого берега. Для подолання морського прибою відпочивайте при русі хвилі від берега і активно пливіть при її русі до берега.

Як діяти, щоб допомогти потопаючому. Використовуйте для порятунку човен, мотузку, рятувальний круг або підручні засоби. Заспокойте і підбадьоріть плавця, змусьте його триматися за плечі рятувальника. Якщо він не контролює свої дії, то, підпливши до потопаючого, поднирніте під нього і, взявши ззаду одним із прийомів захоплення (класичний - за волосся), транспортуйте його до берега. Якщо потопаючому вдалося схопити Вас за руку, шию або ноги, негайно пірнайте - інстинкт самозбереження змусить потерпілого Вас відпустити. Якщо потопаючий знаходиться без свідомості, транспортуйте його до берега, взявши рукою під підборіддя, щоб його обличчя постійно перебувало над поверхнею води.

Якщо потопаючий уже пішов під воду, не залишайте спроб знайти його на глибині, та повернути повернути до життя. Це можна зробити, якщо людина знаходилася у воді близько 6 хвилин. Витягнувши потерпілого на берег потрібно швидко покласти його животом (ближче до грудей) нa зігнуте коліно, так, щоб голова його звисала вниз (але не торкалася землі), однією рукою очистити йому ротову порожнину та ніс від мулу і піску, а іншою з силою надавити на спину до тих пір, поки не припиниться витікання води з рота. Тоді потерпілого кладуть на землю й роблять штучне дихання. Одночасно за допомогою товаришів проводиться масаж тіла. Потім слід забезпечити потерпілому тепло, спокій, дати йому випити міцного чаю і передати його під спостереження лікаря.

Перегрівання голови на сонці може призвести до сонячного удару. Спочатку виникає головний біль, шум у вухах, нудота, блювота, потім настає втрата свідомості. Подібний стан, що виникає при перегріванні всього тіла, наприклад, у теплому, задушливому приміщенні або на пляжі, називається тепловим ударом. В обох випадках постраждалого потрібно віднести у тінь, та забезпечити якомога зручніше положення тіла. У важких випадках, коли потерпілий не приходить до тями і самостійно не дихає, необхідно робити штучне дихання.

Пам’ятайте потонути у воді може не тільки той хто не вміє плавати, але іноді і добрий плавець –– внаслідок втоми, страху або пустощів.

 

 

 

Фахівець (з оперативного реагування та цивільного захисту)

ДПРЧ-15 ГУ ДСНС України у Рівненській області

капітан служби ЦЗ   О.С.Пасічник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь