A A A K K K
для людей із порушенням зору
Корецька міська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

ДО 870-РІЧЧЯ М. КОРЕЦЬ

Дата: 07.08.2020 11:59
Кількість переглядів: 612

Фото без описуСТОРІНКИ ІСТОРІЇ М. КОРЕЦЬ 

Історія вулиці «Київська»

 

Назви вулиць – це неписемний архів історії кожного населеного пункту. У назвах вулиць відображені свідчення історичних подій, суспільного життя, виробництва, торгівлі, побуту даного регіону різних історичних періодів.

Історично вулиці  у місті виникли як транспортні напрямки, які з’єднували торгівельні дороги з   головною ринковою площею міста.   Вздовж цих доріг селилися люди. Згодом вулиці стали одним із найважливіших елементів містобудування й елементом локалізації споруд (поштова адреса) у місті.

Більшість вулиць нашого міста, а особливо ті, що з’явилися у кінці XIX – першій половині ХХ століття, своїми назвами зобов’язані певним історичним подіям, видатним діячам, які залишили помітний слід у житті та історії нашого краю й нашої країни; у назвах вулиць міститься інформація і про пам’ятки архітектури, які розміщені на території нашого міста.

Найстаріша вулиця міста – Київська, яка є центральною.  Виникла вона ще  у ХІХ ст. як частина дороги на м. Рівне.

Фото без опису

У 50-х роках ХІХ  століття через Корець  зі сходу на захід була прокладена дорога з твердим покриттям як частина Брест-Литовського шосе.  Вулиця  пройшла через усе місто і стала назавжди його головною магістраллю.

Фото без опису

Перша назва вулиці – Шосейна. Жило  на цій вулиці багато представників дворянських сімей. За час свого життя вона декілька разів змінювала назву – Костюшко, Леніна, а на початку 1990-х років вулиця стала називатися Київською.

На головній вулиці були розташовані і збереглися до сьогодні найдавніші споруди міста: православний Свято-Троїцький монастир.Фото без опису

Свято-Георгіївська церква з кладовищем, палац князя Чарторийського, будинок графа Горчицького, цукровий завод

Фото без опису

приміщення типографії Міхельсона, Поштової станції, адміністративний будинок прикордонної застави.Фото без описуТут же розміщувались різні державні установи, готелі, магазини та інші будівлі.

Фото без описуФото без опису

Фото без описуДо 50-х років ХХ ст. вулиця була густо забудована єврейськими крамничками.

Цікава історія деяких старовинних будівель. Наприклад одноповерхова псевдоготична будівля поштової станції  була збудована під час прокладання  Брест-Литовського шосе за типовим проектом. Це був жовто-білий будиночок, симетричний, прямокутної форми скромно прикрашений карнизом, модильйонами, а вікна обрамлені арками.  В комплекс станції входило: канцелярія, житлове приміщення станційного доглядача та кімната для відпочинку, трактир, стайня, візницька і каретна. 

Фото без описуПриміщення міської ради – це був колишній будинок директора електростанції Гернфільда.  В підвальному приміщенні була розміщена крамниця, а над нею – кімнати сім’ї директора. З приходом радянської влади будинок було реквізовано. В ньому розмістили міську раду.

Фото без описуСьогодні вулиця змінила своє обличчя, стала більш ошатною та сучасною!

Фото без опису

 

                                                                                          За матеріалами

місцевої краєзнавиці Тетяни Мельничук

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь