A A A K K K
для людей із порушенням зору
Корецька міська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Правила поведінки при виникненні екстремальних ситуацій вдома

Дата: 12.08.2020 14:05
Кількість переглядів: 960

Фото без описуВикористання вогню в повсякденному житті стало визначною пе­ремогою людини в боротьбі за своє виживання. Вогонь став незамінним помічником у житті людей. Щодня ми вживаємо гарячу їжу, яка приго­тована на вогні, обігріваємо свої домівки, але не завжди пам'ятаємо, що необережне поводження з вогнем може призвести до найбільшої серед бід - пожежі!

Кожна четверта пожежа житлового будинку починається з кухні. Не можна залишати без нагляду ввімкнену газову плиту, особливо коли на ній стоїть чайник. Коли він закипить, то може загасити вогонь і в приміщення почне надходити газ, що становитиме загрозу вибуху. Окрім того, різні сорти жирів, які використовуються для сма­ження, займаються самі по собі при температурі близько 450 оС. Не користуйтесь водою, щоб загасити жир, який горить, так як це може викликати розповсюдження вогню по всій кухні.

Коли вже пожежа трапилась -- не панікуйте! Зосередьтесь, приступіть до її га­сіння пожежі, а якщо це вже неможливо -- до врятування свого життя, і життя інших людей. Та відразу дзвоніть за номером 101 і викликайте рятувальників на допомогу.

Пам’ятайте! Електричні прилади, які загорілися, не можна гасити водою. Адже вона добре проводить електричний струм, тому якщо ви будете заливати водою праску, яка горить, то вас вдарить електричним струмом.  Якнайшвидше потрібно ліквідувати саме джерело енергії (припиніть подачу газу, електроструму). Коли горить сковорідка чи каструля -- накривайте їх кришкою або мок­рою ганчіркою та залиште накритими до пов­ного охолодження жиру, інакше вогонь загориться знову;

Якщо ви самостійно не в змозі приборкати полум'я, залиште квартиру, але перед тим перекрийте подачу газу та електроструму, щільно закрийте всі двері, щоб позбутися протягів і завадити розпо­всюдженню вогню;

Коли ви не можете вийти із квартири, то вийдіть на балкон або від­чиніть вікно, і голосно кличте на допомогу.

Не соромтеся просити допомогу, якщо вогонь загрожує вашому життю.

Дії при виявленні запаху газу в приміщенні

При виявленні запаху газу в приміщенні необхідно:

1. Уникайте всіляких дій, які можуть викликати іскру.

2. Закрутити крани перед газовими приладами та на приладах, при газобалонному устаткуванні - вентиль на балоні та крани на плиті.

3. Відчинити вікно і двері, створивши протяг для провітрюван­ня приміщення.

4. Не допускати в приміщенні відкритого вогню, не вмикати і не вимикати електроприлади та освітлення, щоб запобігти утворенню іскор, що можуть призвести до загорання газу та вибуху.

5. Повідомити про витікання газу в аварійно-диспетчерську служ­бу газового господарства по телефону 104 і залишити приміщення.

Основні вимоги безпечної експлуатації пічного опалення

У населених пунктах, де нема газу, для приготування їжі, обі­грівання  приміщень використовується пічне опалення, яке є най­більш пожежонебезпечним.

Для остереження від пожеж необхідно виконувати такі основні правила безпеки:

• не можна розпалювати складені в печі дрова, торф або вугілля бензином або гасом. Це може призвести до вибуху і отримання опіків;

• щоб не загорілася підлога від вуглин, що можуть випасти з печі, на ній треба прибити металевий лист перед пічним отвором.

• не можна висипати гарячий попіл біля парканів, дерев'яних бу­дівель. Спочатку їх потрібно залити водою, і тільки потому - ви­кинути.

 

 

Фахівець (з оперативного реагування та цивільного захисту) ДПРЧ-15

ГУ ДСНС України у Рівненській області

капітан служби цивільного захисту  Пасічник О.С.

 

В. Ясеньчук, майстер виробничого навчання  НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь