A A A K K K
для людей із порушенням зору
Корецька міська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

ДО 870-РІЧЧЯ М. КОРЕЦЬ

Дата: 12.08.2020 17:13
Кількість переглядів: 578

Фото без описуСТОРІНКИ ІСТОРІЇ М. КОРЕЦЬ 

Будинок графів Горчицьких

Будинок Горчицьких – пам’ятка архітектури місцевого значення в місті Корець.

Історія долі особистостей шляхетних родин міста, які лишили великий культурний спадок нашому краю, проте залишились маловідомими. Серед них родина Горчицьких та графські маєтності.

Напроти Свято-Троїцького монастиря стоїть «славного колись роду» – будинок графів Горчицьких. У кінці ХVІІІ-го століття на околиці міста Корець, над самим Брест-Литовським трактом, князем Любомирським був збудований палац, а для всіх він відомий як будинок графів Горчицьких.

Зі спогадів старожилів та свідчень про родину Горчицьких, приміщення, в якому жила родина, з часу свого існування було родинним палацом і постоялим двором. Будинок був просторим навіть для гонорової родини шляхтичів. Тому кілька приміщень здавали постояльцям. Підвал з одного боку єврей орендував під ресторан, з іншого боку –  розташовувалась жандармерія. Велику залу, де зараз знаходиться абонемент бібліотеки, здавали для різноманітних торжеств.

Біля будинку була лоджія з квітами. За будинком – великий фруктовий сад. Перед будинком стояли тенісні корти. «Будинок Горчицьких» і сад біля нього в 30-тих роках минулого століття був улюбленим місцем відпочинку міщан.

Фото без описуНа постоялому дворі у 1846 році зупинявся Т. Г. Шевченко, який за завданням археографічної комісії відвідав місто Корець. Саме тут, біля цього будинку, до 150-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка, був споруджений пам’ятник Кобзареві, автором якого є скульптор Л.Бізюк.

Пан Горчицький був високоосвіченою людиною, знав кілька мов. Після приходу радянської влади у вересні 1939 року працював у державній установі Рівного перекладачем з англійської та польської мов. У родині нічого не знають про його загадкове зникнення. З 1939 року приміщення забирають від родини Горчицьких. Більшість родини переїхала до Польщі.

Після закінчення Другої світової війни, з 1945 року, в приміщені Горчицьких розмістили Будинок культури і Центральну районну бібліотеку.

За століття, зрозуміло, садиба втратила первісний вигляд. Зник фруктовий сад, що підступав до будинку, немає і згадки про тенісні корти (на їх місці нині клумби, пам’ятник Кобзареві). В самому будинку розібрали сцену та лоджію.

В 2000 році, до відзначення 850-річчя міста Корця, будинок було частково реконструйовано: до нього прибудували ґанки, замінили покрівлю. В цьому ж році з 14 жовтня в правому крилі колишнього палацу розміщено Корецький районний історичний музей.

На даний час в цьому приміщені функціонують Корецький туристичний інформаційний центр, КЗ «Корецька централізована система публічно-шкільних бібліотек» та Корецький районний історичний музей.

Фото без описуФото без описуЗі спогадів Лідії Устименко, жительки села Жадківка: «В 2003 році приїздила племінниця Марії Горчицької з родиною. Вони вдячні, що приміщення належить бібліотеці, що не дали зруйнувати «осколок» родини Горчицьких».

 

За матеріалами

Корецького туристичного інформаційного центру

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь