Корецька міська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Корецьке бюро правової допомоги інформує

Дата: 22.09.2022 16:00
Кількість переглядів: 180

Фото без описуРоз'яснення щодо вчинення кримінальнопротиправного діяння під впливом фізичного або психологічного примусу.

Вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу визначено статтею 40 Кримінального кодексу України України, зокрема статтею 40 виключається кримінальна відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо ця особа зазнала фізичного примусу, а також психічного примусу.

У зв'язку з воєнними діями на території України часто постає питання щодо відповідальності за незаконні дії, які вчинені під тиском окупантів.

Якщо особа внаслідок застосування до неї фізичної сили розголосила відомості, які містять державну таємницю, то відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу України, вона звільняється від відповідальності. Оскільки, такі відомості вона розголосила не з власної волі, а як наслідок застосування сили або погрози в її застосуванні.

Фізичний примус (насильство) – це протиправний фізичний вплив на людину (наприклад, застосування фізичної сили, нанесення удару, побоїв, тілесних ушкоджень, введення в організм різноманітних препаратів тощо) з метою примусити її вчинити кримінальне правопорушення (наприклад, не перешкоджати проникненню у сховище, видати чуже майно тощо). Непереборним визнається такий фізичний примус, при якому особа цілком позбавлена можливості керувати своїми діями (бездіяльністю).

Є два види фізичного примусу:

такий, що позбавляє особу, до якої застосовується, фізичної можливості вчинити на власний розсуд (наприклад, зв’язування, позбавлення волі, заподіяння тілесних ушкоджень, що призвели до втрати свідомості тощо);

спрямований на те, щоб психологічно зламати особу та змусити її вчинити протиправне діяння (наприклад, мордування, катування тощо).

Психічний примус – це погроза застосування до особи фізичного насильства або заподіяння матеріальної або моральної шкоди (наприклад, погроза вбити, знищити або пошкодити майно, поширити відомості, що ганьблять особу, тощо) із метою спонукати її вчинити кримінальне правопорушення.

До прикладу:

погроза вчинення стосовно особи фізичного насильства;

застосування або погроза застосування насильства щодо рідних, близьких, інших осіб;

знищення або погроза знищення майна, що належить особі, його рідним або близьким;

погроза розголошення відомостей, які особа бажає зберегти в таємниці.

Відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам у випадках застосування психічного примусувирішується за правиламикрайньої необхідності (стаття 39 КК України), а психічний примус у даному разі є обставиною, що виражає небезпеку.

До прикладу, діяння касира, якому погрожує вбивством озброєний грабіжник, щодо надання доступу до каси, не є кримінально протиправним діянням. Однак, за вчинення крадіжки у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем сім’ї, наприклад, відсутністю харчів, доведеться понести кримінальну відповідальність.

Деякі випадки застосування фізичного або психічного примусу передбачені законом як самостійні склади кримінальних правопорушень, наприклад, статтями 377, 398, 405 КК України.

Більше інформації за посиланням на Урядовому порталі

https://www.kmu.gov.ua/.../rozyasnennya-shchodo....

Додатково повідомляємо, що Ви можете звернутися до сектору «Корецьке бюро правової допомоги» для отримання безоплатної вторинної правової допомоги (для складання документу процесуального характеру/ представництва Ваших інтересів у суді) щодо вирішення даного питання. Номера телефону сектору (03651) 2-01-08, 063-243-41-28, з понеділка по п`ятницю з 9.00 до 18.00, або написати на електронну пошту бюро koretske@legalaid.rv.ua, Адреса сектору «Корецьке бюро правової допомоги»: м. Корець, вул. Київська, 37.

Завдяки сучасним сервісам системи безоплатної правової допомоги (далі — БПД) Ви можете отримати правову консультацію “не виходячи з дому”, звернувшись до інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь